Kjøleskap og frysere har utviklet seg mye de siste årene og er mye mer energieffektive enn de var tidligere. Uansett hvor nytt utstyret er, er det viktig at det blir brukt riktig.
Publisert 18.02.2021
|Del denne saken
En isbelagt fryser bruker mer energi. Derfor kan det være lurt å tine opp fryseren med jevne mellomrom (to ganger per år er bra)
Pass på å holde baksiden av kjøleskap og fryseren rent. Dette for å motvirke at kjøleaggregatet blir presset til å jobbe hardere
Still inn rett temperatur i både fryser og kjøleskap. I kjøleskapet anbefales 5 °C og i fryseren anbefales -18 °C. Hver ekstra grad øker energiforbruket med ca. 10% for kjøleskapet og 6% for fryseren
Pass på at dører og lås på kjøleskap/fryseren lukker seg ordentlig igjen. Kontroller at gummilistene er hele med jevne mellomrom og bytt ut disse når de er skadet
La maten kjøle seg før du setter den inn i kjøleskapet, ellers går det unødvendig med energi til å kjøle den varme maten. Tin fryst mat i kjøleskap så tar du vare på kulden
Bruk bare kjøkkenvifta når det er nødvendig. Den transporterer ut store mengder oppvarmet inneluft
Unngå å plassere kjøleskapet eller fryser nær en varmekilde. Tenk på at fryseren bruker mindre strøm om den plasseres i et kjølig rom, for eksempel en kjeller eller bod
Fyll mat i fryseren slik at den blir full. En full fryser bruker mindre kraft enn en tom